Culture & History Digital Journal, Vol 2, No 2 (2013)

“Wheat of Portugal” . The African adventure of maize


https://doi.org/10.3989/chdj.2013.028

Manuel de Paz-Sánchez
Departamento de Historia, Universidad de La Laguna, Spain

Abstract


This work focuses on the sixteenth and seventeenth centuries, and starts from the introduction of maize (Zea mays) in different places of Africa by the Portuguese. Likewise, it tries to open the way in the jungle of uncertain names and interpretations offered by various descriptions of the period under study, and it poses the need for cultural-historical readings of the phenomenon by comparing different descriptive traditions, with special reference in this case to Ethiopia.

Keywords


History of maize; Zea mays; History of culture; Africa; America; 16th Century; 17th century

Full Text:


HTML PDF XML

References


Adandé, A. (1953) “Le maïs et ses usages dans le Bas-Dahomey”. Bulletin de l’Institut français d’Afrique Noire, XV: 220–282.

Alexandros, Nikos (1995) Agricultura mundial: hacia el año 2010. Estudio de la FAO. Mundi-Prensa, Madrid.

Álvares, Francisco (1540) Ho Preste Joam das Indias. Verdadera informaçam das terras do Preste Joam. Luis Rodriguez, [Lisboa].

Álvares, Francisco (1557) Historia de las cosas de Etiopía. Traducido por fray Thomas de Padilla. Juan Steelsio, Anvers.

Álvares, Francisco (1558) Historiale description de L’Ethiopie. Traducido por Jean Bellère. Chistophe Plantin, Anvers.

Álvares, Francisco (1561) Historia de las cosas de Ethiopia. Agostin Millan, Zaragoza.

Álvares, Francisco (1588) Historia de las cosas de Ethiopia. Traducido por Miguel de Selves. Pedro Rodriguez, Toledo.

Álvarez-Santos, Javier L. (2010) Tenerife y la Unión Ibérica: los portugueses en La Laguna y su comarca (1575–1650). Idea, Santa Cruz de Tenerife.

Avity, Pierre d’, seigneur de Montmartin (1630) Les estats, empires et principautez du monde. Mathurin Henault, Paris.

Bahuchet, Serge & Philippson, Gérard (1998) “Les plantes d’origine américaine en Afrique bantoue: une approche linguistique”. In Plantes et paysages d’Afrique: Une histoire à explorer, edited by Chastanet, Monique, Karthala, Paris, pp. 87–116.

Barezzi, Barezzo (1643 & 1669) Il proprinomio historico, geografico, e poetico. Barezzi,Venecia.

Barros, Joâo de (1562) L’Asia del S. Giovanni di Barros. Vincenzo Valgrisio, Venecia.

Barros, Joâo de (1628) Decada primeira Da Asia de Ioâo de Barros. Jorge Rodrigues, Lisboa.

Beckingham, C. F. & Huntingford, G. W. B. (1961) The Prester John of the Indies. Hakluyt Society, Cambridge.

Botero Benes, Juan (1603) Relaciones universales del mundo. Traducido por Diego de Aguiar. Herederos de Diego Fernández de Córdoba, Valladolid.

Bouba-Kidakou, Antoine (2006) África negra en los libros de viajes españoles de los siglos XVI y XVII. UNED, Madrid.

Bruzen de La Martinière, Antoine-Augustin (1737) Le Grand Dictionnaire Géographique et Critique. Jean Baptiste Pasquali, Venecia.

Burke, Peter (2011) Formas de historia cultural. Alianza, Madrid.

Burtt-Davy, Joseph (1914) Maize. Its History, Cultivation, Handling and Uses. Longmans, Green and Co., London, New York.

Cáceres, Rina (editor), (2001) Rutas de la esclavitud en América Latina. Universidad de Costa Rica, San José.

Cardano, Girolamo (1557) Hieronymi Cardani Mediolanensis medici De rerum varietate libri XVII. Henrichum Petri, Basilea.

Cavazzi da Montecuccolo, Giovanni Antonio (1687) Istorica descrizione de tre regni Congo, Matamba et Angola situati nell’Etiopia inferiore occidentale. Giacomo Monti, Bologna.

Chastanet, Monique (1998) “Introduction et place du maïs au Sahel occidental (Sénégal-Mauritanie)”. In Plantes et paysages d’Afrique: Une histoire à explorer, edited by Chastanet, Monique, Karthala, Paris, pp. 251–282.

Collins, Robert O. & Burns, James M. (2007) A history of Sub-Saharan Africa. Cambridge University Press, London.

Cosmio-Anglo, Henrico (1687) Magna Naturae Oeconomia. Abraham Aubry, Hanoviae.

Dapper, Olfert (1686) Description de l’Afrique. Wolfgang, Amsterdam.

Davin, Diego (editor), (1753) Cartas edificantes, y curiosas escritas de las missiones estrangeras, por algunos misioneros de la Compañía de Jesús. Traducido por Diego Davin. Viuda de Manuel Fernández, Madrid.

Domingo-Malvadi, Arantxa (2011) Bibliofilia humanista en tiempos de Felipe II. La biblioteca de Juan Páez de Castro. Universidad de Salamanca, Salamanca.

Escobar-Moreno, Darío E. (2006) Valoración campesina de la diversidad del maíz. UAB, Barcelona.

Faria e Sousa, Manuel (1666) Asia portuguesa I. Henrique Valente de Oliveira, Lisboa.

Faria e Sousa, Manuel (1674) Asia portuguesa II. Antonio Craesbeeck de Melo, Lisboa.

Faria e Sousa, Manuel (1675) Asia portuguesa III. Antonio Craesbeeck de Melo, Lisboa.

Fussel, Betty (1992) The story of corn. University of New Mexico, New Mexico.

Gougeon, Louis (1692) Cosmographie, ou traité de la sphère du monde universel. André Chevalier, Luxemburg.

Graves, Robert and Patai, Raphael (2000) Los mitos hebreos. Alianza, Madrid.

Herrero-Massari, José M. (2002) “La percepción de la maravilla en los relatos de viajes portugueses y españoles de los siglos XVI y XVII”. In Maravillas, peregrinaciones y utopías: Literatura de viajes en el mundo románico, edited by Beltrán, Rafael, Universidad de Valencia, Valencia, 291–304.

Humboldt, Alexander Von (1822) Ensayo político sobre el reino de la Nueva-España. Traducido por Vicente González Arnao. En casa de Rosa, Paris.

Jeffreys, M. D. W. (1976) “Pre-Columbian Maize in the Old World: An Examination of Portuguese Sources”. In Gastronomy: The Anthropology of Food and Food Habits, edited by Arnott, Margaret L., Mouton, Chicago, pp. 23–66. http://dx.doi.org/10.1515/9783110815924.23

Jeffreys, M. D. W. (1957) “The Origin of the Portuguese Word Zaburro as their name for Maize”. Bulletin, Institut Français d’Afrique Noire, 19B: 111–135.

Johnston, Henry H. (2011) The colonization of Africa. Cambridge University Press, London.

Kupperman, Karen O. (2012) The Atlantic in world history. Oxford University Press London.

La Fleur, James Daniel (2012) Fusion Foodways of Africa’s Gold Coast in the Atlantic Era. Brill, Leiden. http://dx.doi.org/10.1163/9789004234093

León, Jorge (2000) Botánica de los cultivos tropicales. IICA, San José de Costa Rica.

León-Pinelo, Antonio de (1636) Question moral: si el chocolate quebranta el ayuno eclesiástico. Viuda de Juan González, Madrid.

Linschoten, Jan Huyghen Van (1598) The Second Booke. The True and Perfect Description of the Whole Coast of Guinea, Manicongo, Angola, Monomotapa. John Wolfe, London.

Lobo-Cabrera, Manuel (2008) El comercio canario europeo bajo Felipe II. 2.a ed. Idea, Santa Cruz de Tenerife.

Long, Janet (editor), (1996) Conquista y comida: consecuencias del encuentro de dos mundos. UNAM, México.

López-de Castañeda, Hernán (1554) Historia del descubrimiento y conquista de la India por los Portugueses. Martín Nucio, Anvers.

López, Eduardo & Pigafetta, Filippo (ca. 1600) Relatione del reame di Congo et delle circonuicine contrade. Bartolomeo Grassi, Roma.

Mármol-Carvajal, Luis del (1573a) Primera parte de la Descripción General de Affrica. René Rabut, Granada.

Mármol-Carvajal, Luis del (1573b) Libro tercero y segundo volumen de la primera parte de la descripción general de África. René Rabut, Granada.

Martínez de la Puente, Joseph (1681) Compendio de las historias de los descubrimientos, conquistas, y guerras de la India Oriental y sus Islas. Imprenta Imperial, Madrid.

Merolla da Sorrento, Girolamo (1726) Breve e succinta relazione del viaggio nel regno di Congo, nell’Africa Meridionale. Piccardo, Napoli.

Michaud, Joseph François (1854) Histoire des Croisades. Furne et Cie., Paris.

Miracle, Marvin P. (1966) Maize in tropical Africa. University of Wisconsin, Wisconsin.

Morgan, W. B. and Pugh, J. C. (1969) West Africa. Methuen, London.

Muenster, Sebastian (1575) La Cosmographie Universelle de tout le Monde. Michel Sonnius, Paris.

Murillo-Velarde, Pedro (1752) Geographia histórica, de las Islas Philipinas, del África, y de sus islas adyacentes. Gabriel Ramírez, Madrid.

Nicolosi, Giovanni Battista (1660) Dell’Hercole e stvdio geografico. Vitale Mascardi, Roma.

Nicolosi, Giovanni Battista (1670) Hercvles Sicvlus sive Stvdivm Geographicvm. Michaelis Herculis, Roma.

Oriol-Ronquillo, José (1851) Diccionario de materia mercantil, industrial y agrícola. Agustín Gaspar, Barcelona.

Osseo-Asare, Fran (2005) Food culture in Sub-Saharan Africa. Greenwood Press, Westport.

Páez, Pedro (2011) Pedro Páez’s, History of Ethiopia, 1622. Edited by Isabel Boavida, Hervé Pennec and Manuel Joâo Ramos. Translated by Christopher J. Tribe. Hakluyt Society, London.

Pankhurst, Richard (1996) Manoel Barradas, Tractatus tres historico-geographici: 1634; a seventeenth Century historical and geographical account of Tigray, Ethiopia. Transl. from the Portuguese by Elizabeth Filleul. Harrasowitz, Wiesbaden.

Pantin, Isabelle (2010) “El papel de las traducciones en los intercambios científicos europeos de los siglos XVI y XVII”. In La traducción cultural en la Europa moderna, edited by Burke, Peter y Po-Chia Hsia, R., Akal, Madrid, pp. 195–216.

Paz-Sánchez, M. de & Carmona-Calero, E. M. (2006) La mesa que nos une. Historias de la alimentación. Idea, Santa Cruz de Tenerife.

Pellicer de Tovar, Joseph (1649) Missión evangélica al Reyno de Congo. Domingo García Morrás, Madrid.

Pérez-Vidal, José (1991) Los portugueses en Canarias: portuguesismos. Cabildo Insular, Las Palmas de Gran Canaria.

Portères, R. (1955) “L’introduction du Maïs en Afrique”. Journal d’Agriculture Tropicale et de Botanique Appliquée, 2: 221–231. http://dx.doi.org/10.3406/jatba.1955.2221

Pozorski, Thomas & Pozorski, Shelia (2011) “Early Prehistoric Maize from the Casma Valley, Perú”. Archaeobios, 5 (1): 16–19.

Ramusio, Giovanni Battista (1550) Primo volume delle Nauigatuioni et Viaggi: nel qual si contiene la descrittione dell’Africa et del paese del Prete Ianni. Lucantonio Giunti, Venetia.

Ramusio, Giovanni Battista (1556) Historiale description de l’Afrique tierce partie du monde. Jean Temporal, Lyon.

Ramusio, Giovanni Battista (1563) Primo volume, & Terza editione Delle Navigationi et Viaggi. Stamperia de Giunti, Venetia.

Ramusio, Giovanni Battista (1588) Primo volume, & quarta editione, Delle navigationi et viaggi. Stamperia de Giunti, Venetia.

Rebullosa, Jaime (1605) Theatro de los mayores principes del mundo, y causas de la grandeza de sus Estados: sacado de las Relaciones toscanas de Iuan Botero Benès. Sebastián Matevad, Barcelona.

Robbe, Jacques (1687) Methode pour apprendre facilement la geographie. Henry van Bulderen, La Haye.

Román, Jerónimo (1595) Tercera parte de las republicas del mundo: divididas en tres partes. Juan Fernández, Salamanca.

Sandoval, Alonso de (1627) Naturaleza, policía sagrada i profana, costumbres i ritos, disciplina i catechismo euangélico de todos los etiopes. Francisco de Lira, Sevilla.

Santos, João dos (1609) Ethiopia Oriental e varia historia de cousas no taueis do Oriente. Impresso no Conuento de S. Domingos de Euora: por Manoel de Lyra, Évora.

Saraceni, Giovan Carlo (editor), (1588) Geografia di M. Livio Sanvto distinta in XII libri. Damiano Zenaro, Vinegia.

Serra-Ráfols, Elías (1941) Los portugueses en Canarias. Universidad, La Laguna.

Silva, Joaquim Lino da (1998) O Zea mays e a expansâo portuguesa. Instituto de Investigação Científica Tropical, Lisboa.

Silva, Innocencio Francisco Da (1859) Diccionario bibliographico portuguez. Imprensa Nacional, Lisboa.

Teles, Baltasar (editor), (1710) The Travels of the Jesuits in Ethiopia. Printed for J. Knapton, London.

Thevet, André (1575) La Cosmographie universelle d’André Thevet. Guillaume Chaudiere, Paris.

UNCTAD (2004) Atlas de productos básicos. ONU, Ginebra.

Urreta, Luis de (1610) Historia eclesiástica, política, natural y moral de los grandes y remotos reynos de la Etiopía, monarchia del emperador, llamado Preste Juan de las Indias. Pedro Patricio Mey, Valencia.

Villapoll, Nitza (1996) “Hábitos alimentarios africanos en América Latina”. In África en América Latina, 3.a ed., edited by Moreno Fraginals, Manuel, Siglo XXI-UNESCO, París-México: 325–336.

Visser, Margaret (1987) Much depends on dinner. Grove Press, New York.

Warman, Arturo (1988) La historia de un bastardo: maíz y capitalismo. FCE, México.

Wiener, Leo (1922; 2012) Africa and the Discovery of America. Outlook, Bremen.




Copyright (c) 2013 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Contact: historia.digital@cchs.csic.es

Technical support: soporte.tecnico.revistas@csic.es